top of page
  • Фото автораЛілія Юріївна

Ігрові технології в закладі дошкільної освіти

«Гра породжує радість, свободу, достаток,

спокій в собі і навколо себе,світ зі світом »

Фрідріх Фребель

Гра являє собою особливу діяльність, яка розквітає в дитячі роки і супроводжує людину протягом усього його життя. Тож не дивно, що проблема гри привертала і привертає до себе увагу дослідників: педагогів, психологів, філософів, соціологів, мистецтвознавців, біологів.

У дослідженнях Л. С. Виготського, А. Н. Леонтьєва, А. В. Запорожця, Д. Б. Ельконіна гра визначається як провідний вид діяльності, який виникає не путм спонтанного дозрівання, а формується під впливом соціальних умов життя і виховання. У грі створюються сприятливі умови для формування здібностей виробляти дії в розумовому плані, здійснює психологічні заміни

реальних об'єктів.

Більшість психологів і педагогів розглядають гру в дошкільному віці як діяльність, визначальну психічний розвиток дитини, як діяльність провідну, в процесі якої виникають психічні новоутворення.

Гра - найбільш доступний для дітей вид діяльності, це спосіб переробки отриманих з навколишнього світу вражень, знань. Уже в ранньому дитинстві дитина має найбільшу можливість саме в грі, а не в будь-якій іншій діяльності, бути самостійним, на свій розсуд спілкуватися з однолітками, вибирати іграшки і використовувати різні предмети, долати ті чи інші труднощі, логічно пов'язані з сюжетом гри, її правилами.

Мета ігрової терапії - не змінювати дитини і не переробляти його, не вчити його якимось спеціальним поведінковим навичкам, а дати можливість "прожити" в грі хвилюючі його ситуації при повній увазі і співпереживанні дорослого.

Використовуючи ігрові технології в освітньому процесі, дорослому необхідно володіти доброзичливістю, вміти здійснювати емоційну підтримку, створювати радісну обстановку, заохочення будь-якої вигадки і фантазії дитини. Тільки в цьому випадку гра буде корисна для розвитку дитини і створення позитивної атмосфери співпраці з дорослим.

Ігрові моменти дуже важливі в педагогічному процесі, особливо в період адаптації дітей в дитячому закладі. Починаючи з двох - трьох років їх основне завдання - це формування емоційного контакту, довіри дітей до вихователя, вміння бачити в воспитателе доброго, завжди готового прийти на допомогу людини (як мама, цікавого партнера в грі. Перші ігрові ситуації повинні бути фронтальними, щоб ні дитина не відчував себе обділеним увагою. Це ігри типу "Хоровод", "Догонялки" і "Видування мильних бульбашок".

Надалі важливою особливістю ігрових технологій, які використовую я в своїй роботі, є те, що ігрові моменти проникають в усі види діяльності дітей: праця і гра, навчальна діяльність і гра, повсякденна побутова діяльність, пов'язана з виконанням режиму і гра.

У діяльності за допомогою ігрових технологій у дітей розвиваються психічні процеси.

Ігрові технології, спрямовані на розвиток сприйняття.

Для дітей З-х років можлива організація ігрової ситуації типу "Що котиться?" - вихованці при цьому організовані в веселу гру - змагання: "Хто швидше докотилася свою фігурку до іграшкових воріт?" Такими фігурками може бути кулька і кубик, квадратик і коло. Педагог разом з дитиною робить висновок, що гострі кути заважають котитися кубику і квадратику: "Шарик котиться, а кубик - ні". Потім вихователь вчить малюка малювати квадрат і коло (закріплюються знання).

Ігрові технології можуть бути спрямовані і на розвиток уваги.

У дошкільному віці відбувається поступовий перехід від мимовільної уваги до безпідставного. Довільна увага передбачає вміння зосередитися на завданні, навіть якщо воно не дуже цікаво, але цього необхідно вчити дітей, знову використовуючи ігрові прийоми.

Наприклад, ігрова ситуація на увагу: "Знайди той самий" - вихователь може запропонувати малюкові вибрати з 4-6 кульок, кубиків, фігурок (за кольором, розміром, іграшок "такий же", як у нього. Або гра "Знайди помилку" , де дорослий спеціально припускається помилки в своїх діях (наприклад, малює на засніженому дереві листя, а дитина повинна її помітити.

Ігрові технології допомагають у розвитку пам'яті, яка так само, як і увага поступово стає довільною. У цьому дітям допоможуть гри типу "Магазин", "Запам'ятай візерунок" і "Намалюй, як було" та інші.

Ігрові технології сприяють розвитку мислення дитини. Як ми знаємо, розвиток мислення дитини відбувається при оволодінні трьома основними формами мислення: наочно-дієвим, наочно-образним і логічним.

Наочно-дієве - це мислення в дії. Воно розвивається в процесі використання ігрових прийомів і методів навчання в ході здійснення дій, ігор з предметами і іграшками.

Образне мислення - коли дитина навчилася порівнювати, виділяти найістотніше в предметах і може здійснювати свої дії, орієнтуючись не на ситуацію, а на образні уявлення.

На розвиток образного і логічного мислення спрямовані багато дидактичні ігри. Логічне мислення формується в процесі навчання дитини вмінню міркувати, знаходити причинно-наслідкові зв'язки, робити висновки.

За допомогою ігрових технологій розвиваються і творчі здібності дитини. В тому числі, мова йде про розвиток творчого мислення та уяви. Використання ігрових прийомів і методів в нестандартних, проблемних ситуаціях, що вимагають вибору рішення з ряду альтернатив, у дітей формується гнучке, оригінальне мислення. Наприклад, на заняттях з ознайомлення дітей з художньою літературою (спільний переказ художніх творів або твір нових казок, історій) вихованці отримують досвід, який дозволить їм грати потім в ігри-вигадки, гри - фантазування.

Комплексне використання ігрових технологій різної цільової спрямованості допомагає підготувати дитину до школи. З точки зору формування мотиваційної та емоційно-вольової готовності до школи, кожна ігрова ситуація спілкування дошкільника з дорослими, з іншими дітьми є для дитини "школою співпраці", в якій він вчиться і радіти успіху однолітка, і спокійно переносити свої невдачі; регулювати свою поведінку відповідно до соціальних вимог, однаково успішно організовувати подгрупповие і групові форми співпраці. Проблеми формування інтелектуальної готовності до школи вирішують ігри, спрямовані на розв тя психічних процесів, а також спеціальні ігри, які розвивають у малюка елементарні математичні уявлення, знайомлять його зі звуковим аналізом слова, готують руку до оволодіння письмом.

Таким чином, ігрові технології тісно пов'язані з усіма сторонами виховної та освітньої роботи дитячого садка і рішенням його основних завдань. Однак існує аспект їх використання, який спрямований на підвищення якості педагогічного процесу через рішення ситуативних проблем, що виникають в ході його здійснення. Завдяки цьому ігрові технології виявляються одним з механізмів регулювання якості освіти в дитячому садку: вони можуть бути використані для нівелювання негативних факторів, що впливають на зниження його ефективності. Якщо з дітьми займаються ігровою терапією систематично, то вони набувають здатність керувати своєю поведінкою, легше переносити заборони, стають більш гнучкими в спілкуванні і менш сором'язливими, легше вступають в співпрацю, більш "пристойно" висловлюють гнів, позбавленими боязні. В їх ігровийвідображенням відносин людей. як один з ефективних видів ігротерапевтіческіх коштів використовуються народні ігри з ляльками, потішками, хороводами, іграми-жартами.

Використовуючи в педагогічному процесі народні ігри, я не тільки реалізую навчальні та розвиваючі функції ігрових технологій, але і різні виховні функції. Вони одночасно долучають вихованців до народної культури. Це важливий напрям регіонального компонента освітньої програми дитячого садка. Таким чином, до феномену гри варто ставитися як до унікального явища дитинства. Гра - це не тільки імітація життя, це дуже серйозна діяльність, яка дозволяє дитині самоствердитися, самореалізуватися. Беручи участь в різних іграх, дитина вибирає для себе персонажі, які найбільш близькі йому, відповідають його моральним цінностям і соціальним установкам. Гра стає фактором соціального розвитку особистості.

2 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page